بعد از بررسی مشخصات فنی، عملکرد، طراحی، کنترلر ها، درگاه ها و حافظه این دو کنسول قدرتمند در بخش اول، حالا به ادامه مقایسه خود میپردازیم.
انتخاب بازی، سازگاری معکوس، سرویس های آنلاین، لوازم جانبی
انتخاب بازی
بعد از گذشت بیش از ۳ سال از عرضه ایکسباکس وان و پیاس ۴، این دو کنسول حالا بیش از صدها بازی دارند و البته هر کدام بازیهای انحصاری خود را نیز دارند. بدلایل زیادی، این بخش یکی از مهمترین نکات هنگام انتخاب بین این دو و برتری یک بر دیگری میباشد. گرچه اکثر بازیهای ساخته شده برای هر دو سیستم قابل دسترسی است اما استثناء هایی نیز وجود دارند و هردوشرکت مایکروسافت و سونی برای انحصاری نگه داشتن بعضی بازیها با شرکت سازنده بازی قرارداد میبندند. ( هر چند که بازیهای مایکروسافت در حال حاضر بر روی کامپیوتر های شخصی نیز قابل اجرا است ).
در لیست طویل بازیهای انحصاری ایکسباکس وان اکثراً با اسامی شاخصی مثل Halo، Gears of War، Forza مواجه میشویم. اینها بازیهای فوقالعاده ای هستند که متأسفانه هیچوقت (احتمالا) نمیتوانید آنها را در پیاس ۴ بازی کنید. برای چندین سال، مقایسه کردن لیست بازیهای انحصاری ایکسباکس و پلی استیشن وزنه به شدت به سمت ایکسباکس سنگینی میکرد اما اخیرا، بازیهای ارزشمند و فوقالعادهای برای جعبه سیاه سونی عرضه شده است که اندکی تعادل در مقایسه با حریف، ایجاد میکند. در ادامه لیستی از معروف و پرطرفدار ترین بازیهای انحصاری این دو کنسول را باهم بررسی میکنیم.
انحصاری پیاس ۴ | انحصاری ایکسباکس وان |
Bloodborne | Halo 5: Guardians |
Horizon: Zero Dawn | Gears of War 4 |
NieR: Automata | Forza Horizon 3 |
Until Dawn | Halo Wars 2 |
Uncharted 4 | Killer Instinct |
The Last Guardian | Quantum Break |
Street Fighter V | Sunset Overdrive |
نیمه دوم سال ۲۰۱۷ وعده بازیهای فوقالعادهای مثل State of Decay2 ، Crackdown 3 و Sea of Thieves را به دارندگان ایکسباکس میدهد و انتظار میرود فروشگاه های فیزیکی و دیجیتالی شلوغی در زمان عرضه این بازیها را شاهد باشیم. با ابراز ناراحتی برای مایکروسافت، لیست بازیهای وعده شده پیاس ۴ برای ادامه سال بسیار درخشان تر بنظر میرسد:
- God of War
- سه گانه بازسازی شده Crash Bandicoor N. Sane
- Hellblade: Senua’s Sacrifice ، از استودیو Ninja Theory سازنده بازی Devil May Cry
- Pyre، از استودیو Supergiant Games سازنده بازی Bastion
- The Lost Legacy : بازی الهام گرفته شده از Uncharted
- Spider-Man ( البته برای ۲۰۱۷ وعده داده نشده است)
فقط اگر طرفدار تعصبی و پر و پا قرص یک دسته بازی خاص نباشید یا بازیهای انحصاری خاصی چشم شمارا نگرفته باشند، میتوانید بیشتر بازیهای فوقالعاده را روی هردو کنسول بازی کنید. بازیهای برجستهای مثل The Withcer 3 و Fallout 4 برای هردو سیستم در دسترس هستند. چندین بازی درجه یک دیگر نیز مثل Destiny 2، Star Wars: Battlefront II و Middle Earth: Shadow of War قرار است در ادامه همین سال برای هردو کنسول عرضه شوند. بدون درنظر گرفتن برتری کلی و واضح سونی و بدون در نظر گرفتن اینکه شما از چه کنسولی استفاده میکنید، سال ۲۰۱۷ سال خوبی برای گیمر ها خواهد بود.
مقاله مرتبط: ۱۰ دلیل برای بازی نسخه بتا «DESTINY 2 »
برنده: پیاس ۴
سازگاری معکوس
ابتدا برای کسانی که با این عبارت آشنا نیستند توضیح میدهیم که سازگاری معکوس ( Backwards Compatibility ) توانایی کنسول در اجرای بازیهایی است که برای نسخه های اولیه آن کنسول عرضه شده بودند. نسل های قبل تر ، صادقانه، در اجرای بازیهای قدیمی روی پلتفرم جدید، افتضاح بودند. البته بعضی نسخه های پلیاستیشن ۳ میتوانستند بازیهای پلیاستیشن و پلیاستیشن ۲ را اجرا کنند، در حالی که بقیه نسخه ها تنها توانایی اجرای دیسک های پیاس ۳ را داشتند. همچنین، برای استفاده از سازگاری معکوس در ایکسباکس ۳۶۰ باید پروسه بروزرسانی پیچیدهای انجام میدادید، هرچند که هنوز هم در اواخر عمر ایکسباکس ۳۶۰ تنها تعداد کمی از بازیهای قدیمی ایکسباکس پشتیبانی میشدند. نسل جدید کنسول ها پیچیدگی بسیار کمتری دارند اما باز هم به نحوی در این زمینه دست و پا گیر هستند.
همانگونه که برای ایکسباکس ۳۶۰ اتفاق افتاد، برای ایکسباکس وان هم شاهد لیست محدودی از بازیهای که با قابلیت سازگاری معکوس اجرا خواهند شد، هستیم.البته این لیست از زمان عرضه در سال ۲۰۱۵ به میزان قابل توجهی رشد داشته است. اگر یک بازی ایکسباکس ۳۶۰ را در آن قرار دهید، میتوانید نسخه دیجیتالی آنرا را دانلود یا از فروشگاه خریداری کنید و حتی بازیهایی مثل Fallout 4 هنگام خرید به شما یک کپی رایگان از بازی برای نسخه ۳۶۰ ارائه میکنند. ماجرا به اینجا ختم نمیشود؛ هرماه، کاربران ایکسباکس لایو طلایی یک نسخه رایگان یکی از بازیهای ایکسباکس ۳۶۰ را به عنوان بخشی از برنامه طلایی خود دریافت میکنند.
حین بررسی پیرامون سازگاری معکوس در پیاس ۴ با این حقیقت مواجه میشویم که ما تنها یک گزینه و یک راه حل داریم : PlayStation Now. با استفاده از سرویس PSNow ، با استریم اطلاعات شما میتوانید بازیهای پیاس ۳ (حتی برخی بازیهای قدیمی خود پیاس ۴ ) را در این کنسول بازی کنید. البته این سرویس رایگان نیست و برای استفاده از آن باید ۲۰ دلار ( ۷۶.۰۰۰ تومان )برای یکماه یا ۴۵ دلار (۱۷۱.۰۰۰ تومان) برای سه ماه پرداخت کنید. متاسفانه، به نسبت سرعت اینترنت شما، عملکرد بازی ممکن است دچار مشکل شود. همچنین فهرست و دفترچه راهنما نیز کامل نیستند و حتی اگر شما نسخه دیجیتالی یا فیزیکی بازی را نیز داشته باشید، باید برای بازی کردن آن پول پرداخت کنید. شایعاتی در مورد اینکه سونی میخواهد تعدادی از بازیهای قدیمی پیاس ۱ و پیاس ۲ را به سرویس PSNow اضافه کند، نیز وجود دارد اما هنوز که چنین اتفاقی نیافتاده است. به طور خلاصه، شما نمیتوانید یک دیسک بازی نسخه قدیمی تر پلی استیشن را در پیاس ۴ بازی کنید. اگر میخواهید هنوز همبازی های قدیمی خودرا کنار دست خود داشته باشید، بهتر است کنسول های قدیمی تر خود را نیز نگاه دارید.
برنده: ایکسباکس وان
سرویس های آنلاین
هر دو شرکت سونی و مایکروسافت سرویس های آنلاینی شبیه به هم ارائه میکنند. پلیاستیشن پلاس از سونی و ایکسباکس لایو طلایی از مایکروسافت، به کاربران اجازه بازی کردن آنلاین، بازیهای ماهانه رایگان، تخفیف و موارد خاص دیگری در ازای پولی سالانه، میدهند. هر دو کنسول، سرویس هایی از ۱۰ دلار ( ۳۸.۰۰۰ تومان )در ماه تا ۶۰ دلار ( ۲۲۸.۰۰۰ تومان ) در سال به کاربران خود ارائه میدهند.
هر دو سرویس، تعداد زیادی از بازی هارا، که هرماه بر تعدادشان افزوده میشود نیز عرضه میکنند. این سرویس ها همچنین با دیگر کنسول ها نیز به اشتراک گذاشته میشود. این حرف بدین معناست که ایکسباکس ۳۶۰ و وان میتوانند همزمان از یک اشتراک ایکسباکس لایو طلایی استفاده کنند، همچنین دارندگان پیاس ۴، پیاس ۳، پیاس ویتا همگی میتوانند از یک اشتراک پیاس پلاس استفاده کنند. با توجه به اینکه هردو کنسول برای انجام آنلاین بازیهای خود از شما پول دریافت میکنند، احتمالاً هر سال متوجه کسر اندکی از بودجه خود بشوید.
در حال حاضر، عملاً هیچ تفاوتی بین سرویس های آنلاین این دو کنسول وجود ندارد.کاربران ایکسباکس میتوانند با خرید اشتراک EA Access، در خرید بازیهای EA ده درصد تخفیف دریافت کنند یا با پرداخت ماهانه ۵ دلار (۱۹.۰۰۰ تومان ) و یا سالانه ۳۰ دلار (۱۴۴.۰۰۰ تومان) به کلکسیون عظیم بازیهای قدیمی EA دست پیدا کنند. سونی با رد کردن این پیشنهاد شرکت EA اعلام کرد که این عمل کیفیت کار های مارا پایین خواهد کشید. همچنین دارندگان ایکسباکس میتوانند باندل های بازی را در کنار محتواهای قابل دانلود با پول مجازی داخل بازی بخرند که اگر جداگانه فروخته میشدند، گرانتر بود.
به علاوه، Xbox Play Anywhere، به کاربران اجازه میدهد تا بازیهایی که برای ایکسباکس وان خود خریداری کردهاند، بدون پرداخت هزینه اضافه روی کامپیوتر شخصی ویندوز ۱۰ خود نیز اجرا کنند.
کاربران پیاس ۴ نیز برتریهای خاص خود را دارند؛ PlayStation Now که در بالا ذکر شد، به گیمر ها اجازه میدهد تا تعدادی از بازیهای پیاس۴ خود را در پیاس ۳ داشته باشند. اگر سرعت اینترنت مناسبی برای اینکار داشته باشید، این سرویس برای شما بسیار هیجان انگیز خواهد بود. سونی همچنین سرویس PlayStation Vue را ارائه میدهد. این، یک سرویس ابری است که مانند Sling TV عمل میکند و به شما اجازه دسترسی به ۷۵ شبکه مختلف را میدهد. این سرویس گزینه مناسبی برای جایگزینی تلویزیونهای عادی است، گرچه اگر اینترنت فوقالعاده خوبی نداشته باشید، کیفیت محتوای آن نامطلوب خواهد بود.
برنده: ایکسباکس وان
تجهیزات جانبی
کینکت ، فناوری بینظیری است ! این سیستم پای خود را بسیار فراتر از زیرنظر گرفتن حرکتهای شما، میگذارد. دستوراتی صوتی برای حرکت بین صفحه های ایکسباکس وان عالی ظاهر میشوند و دوربین چند منظوره آن نه تنها در بازیها بلکه در تمرینات ورزشی شما نیز میتواند همراهیتان کند. برای مثال میتواند حرکات شما را مورد قضاوت قرار دهد و با استفاده از رنگ صورتتان، ضربان قلب شمارا تخمین بزند. البته که لیست قابلیتهای کینکت بنظر تمام نشدنی میرسد!
دوربین پیاس ۴ هم پرطرفدار است و میتواند با حسگر های خود، بسیاری از حرکات بدن شمارا تشخیص دهد. البته هر چقدر هم مفید باشد، باز هم تنوع کابرد های آن نزدیک کینکت هم نخواهد بود اما با توجه به اینکه اکثر بازیهایی از کینکت استفاده میکنند، برای کودکان ساخته شده اند، تفاوت چندانی بینشان حس نمیشود.
مقاله مرتبط: پنچ تجربه جدید و شگفتانگیز واقعیت مجازی که حتما باید امتحان کنید!
به علاوه، کاربران ایکسباکس وان که هدست واقعیت مجازی Oculus Rift داشته باشند میتوانند بازی خود را به آن منتقل کنند و از بین ۳ پس زمینه احاطه گر ( immersive ) با نام های Citadel، Retreat و Dome انتخاب کنند. اینکه که گیمر ها میتوانند در فضایی مثل سینمای IMAX بازی کنند، ویژگی بسیار جالبی است اما متأسفانه از قابلیتهای دیگر Rift استفاده نشده است. اما در طرف دیگر، بعد از عرضه شدن واقعیت مجازی پیاس ( PSVR ) مغزمان سوت کشید ! همانطور که لیست بازیهای سازگار افزایش پیدا میکند، ارزش خود واقعیت مجازی نیز افزایش میابد. برای استفاده از آن شما نیاز به دوربین پلیاستیشن دارید. اگر ندارید، میتوانید آنرا در کنار دیگر لوازم با قیمت ۵۰۰ دلار ( ۱.۹۰۰.۰۰۰ تومان ) خریداری کنید.
مقاله مرتبط: بهترین هدستهای واقعیت مجازی ۲۰۱۷
در هر صورت، PSVR به طرز شگفت انگیزی طبیعی جلوه میکند و عمیقاً مفرح است. قابلیت جالب دیگر “صفحه جمعی“ میباشد که تصویر را از هدست به تلویزیون شما منتقل میکند تا اطرافیان هم تصویری که شما میبینید را مشاهده کنند. بازیهایی که از واقعیت مجازی پشتیبانی میکنند، تمرکز خود را روی تجربه کردن میگذارند در نتیجه هدست، وسیلهای بیشتر از یه صفحه نمایش بزرگ در برابر شماست. بعضی بازیها بهتر از بقیه از این قابلیت استفاده میکنند اما بطور کلی این یکی از تجربههایی است که دارندگان پیاس قطعاً بدنبال آن هستند.
برنده: پیاس ۴
نظر شما چیست؟