این اتفاق برای اکثر ما افتاده است. به محض اینکه یک فایل را پاک میکنید، دوباره به آن نیاز پیدا میکنید. این مقاله نحوه ریکاوری فایل حذف شده و بازگشت آن به سیستم شما را پوشش میدهد.
احتمالاً تاکنون آموزشهایی را درباره ابزار های بازیابی فایلها دیدهاید اما این مقاله عمیقتر از اینها خواهد بود. ما در اینجا تمام چیزی که برای ریکاری فایل حذف شده خود نیاز دارید بدانید را در اختیارتان قرار میدهیم.
آیا فایل شما واقعاً حذف شده است ؟
اگر هنوز مطمئن نیستید که فایل خود را بصورت دائمی حذف کردهاید یا خیر، حتماً نگاهی به پوشه های مربوطه بیاندازید. سعی کنید در فایل اکسپلورر آن را جستجو کنید. اگر خوش شانس باشید، فایل شما جابجا شده و میتوانید آن را براحتی بازیابی کنید.
در ویندوز، نگاهی به سطل بازیافت (Recycle Bin) بیاندازید. اگر پوشه های زیادی در آن دارید، با استفاده از گزینه گوشه بالا سمت راست میتوانید بین پروندههایتان به جستجو بپردازید.
همچنین در پنجره باز شده سطل بازیافت میتوانید فایل هارا بر اساس تاریخ مرتب کنید تا بتوانید فایلهایی که اخیراً حذف شدهاند را راحتتر پیدا کنید. برای اینکار، در پنجره باز شده کلیک راست کرده و Sort By و سپس Date را انتخاب کنید.
در ویندوز، برنامههایی مثل Ccleaner بصورت خودکار پرونده های موجود در سطل بازیافت را حذف میکنند. پس اجرای اینگونه برنامهها در پس زمینه سیستم شما میتواند این فرصت ریکاوری فایل حذف شده را از شما بگیرد.
البته در این برنامه ( و برنامههای مشابه) گزینهای برای جلوگیری از این امر وجود دارد. با فعالسازی این گزینه میتوانید تا زمانی که مطمئن نیستید یک فایل را در سطل بازیافت خود نگاه دارید.
اگر از حافظهای ابری مثل دراپ باکس، گوگل درایو یا وان درایو برای ذخیره سازی فایلهای خود استفاده میکنید، حتماً در آنها نیز به دنبال فایل حذف شده خود بگردید. شاید بتوانید براحتی ریکاوری فایل حذف شده خود را از طریق این سرویس ها انجام دهید. درواقع میتوان گفت که این حافظه های ابری جایگزینی آنلاین برای سطل بازیافت ویندوز هستند.
مقاله مرتبط: راهنمای انتخاب حافظه ابری
نسخه های پشتیبان خود را بررسی کنید
میتوان گفت که تهیه نسخه پشتیبان از پرونده های مهم شما، امری حیاتی است. با این کار دیگر در صورت بروز خطا، نگران از دست دادن حجم عظیمی از اطلاعات مهم خود نخواهید بود. اگر آیندهنگر بوده و نسخه پشتیبان برای فایلهای خود تهیه کردهاید، حالا وقت آن است که برای ریکاوری فایل حذف شده خود آنها را مورد جستجو قرار دهید. ابزار های بازیابی خوبی در ویندوز تعبیه شده است. یکی از این برنامهها، File History است. با این برنامه براحتی میتواند عملیات ریکاوری فایل حذف شده تان یا بازیابی نسخه های قدیمیتر فایلهای خود را انجام دهید. البته قابل ذکر است که این قابلیت بطور پیشفرض فعال نیست.
هارد درایو های مغناطیسی و درایو های حالت جامد (SSD)
اگر ترفند های بالا نتوانستند به شما کمکی بکنند، تنها راه باقیمانده برای ریکاوری فایل حذف شده ، نرمافزار های بازیابی فایل هستند. در اینجا باید خبر بدی به شما بدهیم؛ ممکن است این کار در بعضی کامپیوتر ها غیر ممکن باشد !
هارد درایو های مغناطیسی و حالت جامد (اس اس دی) نحوه کار متفاوتی دارند. وقتی فایلی را از هارد مغناطیسی خود حذف میکنید، اطلاعات آن همان موقع حذف نمیشود. درواقع اشارهگری به آن نقطه از اطلاعات حذف میشود، یعنی برنامههای دیگر میتوانند در آن بخش از حافظه اطلاعات جدید بنویسند. در این صورت میتوانید قبل از اینکه برنامههای دیگر آن بخش از حافظه را آشغال کنند، به دنبال اطلاعات باقیمانده از گذشته خود بگردید.
مقاله مرتبط: بررسی شکستگی های آیفون ۸ پلاس
اما وقتی یک فایل از درایو اس اس دی (SSD) شما حذف میشود، آن فایل بلافاصله با استفاده از دستور TRIM حذف میشود تا فضای مذکور را آزاد کند. در این صورت حافظه SSD میتواند به سرعت در حافظه آزاد شده اطلاعات جدید قرار دهد. خلاصه اینکه در حافظه های اس اس دی، در صورت پاک کردن پروندهای، ریکاوری فایل حذف شده عملاً غیر ممکن است. درایو های اس اس دی خیلی قدیمی و سیستم عامل های قدیمی مثل ویندوز ویستا، از دستوری به نام TRIM پشتیبانی نمیکنند اما اس اس دی ها جدید و ویندوز های بالای ۷ از این قابلیت پشتیبانی میکنند.
امنترین راه برای ریکاوری فایل حذف شده
اگر یک فایل را از هارد درایو مغناطیسی خود حذف کرده و هنوز در حال استفاده از آن کامپیوتر هستید، بهترین راه این است که بلادرنگ سیستم خود را خاموش کنید. اگر به استفاده از کامپیوتر ادامه دهید، حتی برای نصب نرمافزار ریکاوری فایل حذف شده ، احتمال دارد که برنامهای بدون اجازه شما در قسمت فایل های حذف شده، اطلاعات جدیدی بنویسد.
بعد از خاموش کردن کامپیوتر، شما باید سیستم خود را با استفاده از سی دی یا یو اس بی لایو بوت کنید. راه دیگر این است که هارد درایو خود را خارج کرده و آن را به عنوان درایو دوم در کامپیوتری دیگر استفاده کنید. نکته مهم در اینجا این است که از نوشتن در درایو خود تا حد ممکن پرهیز کنید. از نرمافزار های بازیابی فایل استفاده کنید تا با کمی شانس بتوانید پرونده های حذف شده خود را بازیابید. اگر پروندهای را اخیراً پاک کرده باشید و اطلاعات زیادی هم در حافظه خود وارد نکرده باشید، به احتمال بالا بتوانید ریکاوری فایل حذف شده خود را با موفقیت انجام دهید. برعکس، اگر فایلی را دو هفته پیش حذف کردهاید و اطلاعات جدید زیادی وارد سیستم کردهاید، بهتر است زیاد بدنبال ریکاوری فایل حذف شده خود نباشید.
راهی سریعتر، اما ریسکی برای ریکاوری فایل حذف شده
اگر فایل مورد نظر شما اهمیت چندان زیادی ندارد و نمیخواهید برای ریکاوری فایل حذف شده وقت زیادی تلف کنید، خوشبختانه راهی آسانتر، سریعتر ولی خطرناکتر از سی دی لایو وجود دارد. فقط کافی است برنامهای مثل Recuva که سازندهاش برنامهای مثل Ccleaner را نیز ساخته است، را نصب کنید. اگر خوش شانس باشید و این برنامه فایلهای مورد نظر شمارا پیدا کند، میتوانید براحتی فایلهایتان را بازیایی کنید.
این روش ریکاوری فایل حذف شده به این دلیل خطرناک قلمداد میشود که در دل آن نوشتن در درایو دیده میشود. وقتی برنامهای مثل Recuva را نصب میکنید، احتمال دارد که این برنامه بخشی از پرونده های مورد نظر شما را اشغال کند. همچنین این احتمال وجود دارد که برنامههای دیگری که در پس زمینه فعال هستند، در بخش مورد نظر شما اطلاعات را بازنویسی کنند. به طور خلاصه میتوان گفت که هر کاری که باعث نوشتن اطلاعات جدید روی اطلاعات قبلی شما بشود، میتواند فایلهای حذف شده را خراب و عملیات ریکاوری فایل حذف شده را غیرممکن کند.
ریکاوری فایل پیشرفته
اگر اطلاعات از دسته رفته خیلی مهم هستند و شما نتوانستید با هیچ کدام از روشهای بالا آن را بازیایی کنید، شاید بخواهید از سرویس های پیشرفته ریکاوری فایل حذف شده استفاده کنید. اما اول از همه؛ حتماً کامپیوتر خود را خاموش کنید. به یاد داشته باشید که هرچه سیستم شما زمان بیشتری روشن بماند، احتمال ریکاوری فایل حذف شده شما کاهش مییابد.
سرویس های بازیابی پیشرفته فایل با هر موضوعی از قبیل فایل حذف شده یا بازنویسی شده تا هارد درایو های در حال مرگ که باید تعمیر یا تعویض شوند، سر و کله میزند. این ابزار ها ممکن است بسیار گران قیمت باشند ( تا هزاران دلار !)، پس قطعاً راه حل ایدهآل هرکسی نخواهند بود. اما اگر فایلی را از دست دادهاید که ارزش آن بیشتر از این مقادیر است، شاید خرج کردن این هزینه برایتان مسأله مهمی جلوه نکند. البته نکته قابل توجه این است که این ابزار هیچ چیزی را ضمانت نمیکنند، شاید اصلاً نتوانند ریکاوری فایل حذف شده را انجام دهند ! درواقع این سرویس ها حتی اگر نتوانند فایلهای مورد نیاز شما را بازیابی کنند، هزینه کامل را دریافت خواهند کرد.
اجتناب از اضطراب ناشی از حذف فایل
بهترین راه برای جلوگیری از رسیدن به مرحله ریکاوری فایل حذف شده این است که مرتبا از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. حتی تنها فعال کردن سرویس هایی مثل File History یا Windows Backup هم میتواند کمک خوبی به شما بکند. همیشه امکان حذف شدن یک فایل، حتی به صورت اتفاقی، نیز وجود دارد اما اگر شما به صورت مرتب از آنها نسخه پشتیبان تهیه کنید، در صورت بروز مشکل اطلاعات زیادی را از دست نخواهید داد. به شکل قطعی میتوان گفت که بازیابی نسخه پشتیبان بسیار راحتتر از ریکاوری فایل حذف شده خواهد بود. همچنین سرویس های پشتیبان گیری بسیار ارزانتر از سرویس های ریکاوری هستند.
نظر شما چیست؟