در مواردی مثل بهروزسانی درایور ها، بررسی سازگاری سختافزار و یا صرفاً کنجکاوی، لازم است که از شماره مدل مادربورد خود مطلع باشید. اگر هر بار برای دیدن شماره مدل مادربورد خود، مجبورید کیس سیستم را باز کرده و داخل آن را نگاه بیندازید، بهتر است با ما همراه شوید تا از روشهای ساده آن برایتان بگوییم. در ادامه با راههایی آشنا میشویم که به کمکشان از طریق کیبورد، شماره مدل مادربورد خود را پیدا میکنیم.
چرا باید بدنبال شماره مدل مادربورد خود باشید ؟
در صورتی که بخواهید درایور های خود را بهروز کنید، سختافزار جدیدی بخرید (مثلاً نیاز به حافظه رم بیشتری دارید) یا بخواهید از قابلیتهای سیستم خود آگاه بشوید، دانستن شماره مدل مادربورد کاملاً الزامی خواهد بود.
اگر دفترچه راهنمای اجزای سیستم خود را نگهداری کرده باشید، با مراجعه به آن میتوانید اطلاعات کافی از قطعات سیستم خود پیدا کنید. اما در این صورت هم بهتر است خودتان اجزای مختلف را بررسی کرده تا از صحت دفترچه راهنما اطمینان حاصل کنید. حال اینجا بجای اینکه کیس خود را باز کرده و شماره را از روی سختافزار بخوانیم، میخواهیم با ترفند هایی در سیستم عامل ویندوز، این شماره سریال را پیدا کنیم.
از طریق خط فرمان (یا پاورشِل)، شماره مدل مادربورد خود را مشاهده کنید
اگر تابحال از خط فرمان یا پاورشِل ویندوز استفاده کرده و از آن هراس ندارید، به راحتی و با استفاده از ابزار مدیریت سختافزار ویندوز (WMIC) که تحت خط فرمان کار میکند، میتوانید اطلاعات مختلفی در مورد سختافزار خود، بخصوص مادربورد، پیدا کنید.
با WMIC میتوانید با استفاده از گزینه baseboard، آمار و تحلیلی از وضعیت مادربورد خود مشاهده کنید. همچنین با استفاده از گزینه های دیگر مثل Manufacturer، Model، Name، PartNumber، slotlayout، serialnumber و poweredon میتوانید اطلاعات جانبی دیگری هم از مادربورد خود در اختیار داشته باشید.
برای مثال میخواهیم سازنده، شماره مدل و شماره سریال یک مادربورد را به کمک WMIC پیدا کنیم.
خط فرمان را با فشردن دکمه های Windows + R یا جستجوی cmd باز کنید (نیازی نیست که آن را با دسترسی های administrator باز کنید). البته همانطور که گفته شد، میتوانید بجای خط فرمان از پاورشِل استفاده کنید. این دستور در هر دو برنامه به یک شکل پاسخ خواهد داد. دستور زیر را نوشته (بدون فاصله اضافی) و دکمه اینتر را بزنید:
wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber
اطلاعات نمایش داده شده دقیقاً با سختافزار ما سازگار است. سازنده آن شرکت گیگابایت و نوع آن Z170X-Gaming 7 است. اما شرکت گیگابایت به دلایل نامشخصی تصمیم گرفته است که شماره سریال این مادربورد را مشخص نکند ! در هر صورت، برنامه WMIC دقیقاً همانطور که انتظار میرفت، کارش را کرد و ما بدون نیاز به باز کردن کیس خود توانستیم اطلاعات پایهای از سختافزار خود بدست بیاوریم.
بخوانید: آشنایی با تراشه هاش هوش مصنوعی؛ آینده گوشی های هوشمند
با نرمافزار Speccy، شماره مدل مادربورد خود را پیدا کنید
اگر خط فرمان را دوست ندارید و ترجیح میدهید کارهایتان را با رابط کاربری گرافیکی پیش ببرید، میتوانید از ابزار رایگان Speccy استفاده کنید. این برنامه میتواند تمام اطلاعاتی که WMIC از طریق خط فرمان به شما نمایش میداد، به صورت شکیلتر نشان دهد.
بعد از دانلود و نصب این برنامه، آن را اجرا کنید.
در صفحه خلاصهها (Summary) میتوانید شماره مدل مادربورد خود را ببینید که در کنار آن، حرارت کنونی آن نیز مشاهده میشود (البته مادربورد شما باید از این قابلیت پشتیبانی کند). در اینجا میتوانید اطلاعاتی جزئی از دیگر سختافزار های خود نیز مشاهده کید.
برای دیدن اطلاعات دقیق مادربورد خود، از سمت چپ برنامه گزینه “Motherboard“ را انتخاب کنید. در اینجا اطلاعاتی مثل تراشه های مختلف و ولتاژ آنها و همچنین اسلات های مختلفی که بر روی این مادربورد قرار دارند، دیده میشوند و میبینید که کدامشان در حال کار کردن هستند.
نظر شما چیست؟