“کوکو” (Coco) را میتوان نامهای عاشقانه از طرف پیکسار به مکزیک دانست که همزمانی آن با جشن روز بزرگداشت مردگان نمیتوانست برای این شرکت و البته آمریکا از این بهتر باشد. کوکو اولین انیمیشن غیراقتباسی این شرکت بعد از حدود دو سال است که به نوعی دارویی مناسب و به موقع برای رفتارهای نژادپرستانه و ناپسند ترامپ محسوب میشود. اما جذابیت کوکو به همین موارد محدود نمیشود. یکی از جذابیتهای این انیمیشن قطعا صداپیشگان و عوامل لاتین آن هستند، بازیگر آشنای سریال “موزارت در جنگل” یعنی “گائل گارسیا برنال“، “بنجامین برت“، “رنی ویکتور” و البته یک تازه وارد، “آنتونی گنزالز“.
مقاله مرتبط: انیمیشن Coco؛ اولین گام پیکسار در دنیای واقعیت مجازی
“جورج گوئیتیرز” کارگردان اولین فیلم انیمیشنی مربوط به روز بزرگداشت مردگان به نام “کتاب زندگی“، به تهیه کنندگی “گوئلرمو دل تورو” در سال ۲۰۱۴، درباره کوکو میگوید:” در زمانی که اوضاع سیاسی به نظر بسیار تفرقهانگیز به نظر میرسد، بسیار باعث خوشحالی و امید است که یک فیلمساز حرفهای همچون “لی آنریک” از مهارت و ظرفیتهای مثالزدنی خودش و پیکسار برای نمایش مردم و فرهنگ مکزیک دوستداشتنی ما استفاده میکند. در شب اکران کوکو، من و خانوادهام فقط حاضر نخواهیم بود بلکه با این اثر زندگی کرده و خاطره خواهیم ساخت.”
اوایل این ماه بود که مجله IndieWire توانست نگاه مختصری به ۳۵ دقیقه اول کوکو بیاندازد. اثری که از آن به عنوان مهمترین اثر بالقوه پیکسار در ژانر تضاد–فرهنگی و درام خانوادگی، تا بهامروز یاد میشود. داستان در مورد پسری ۱۲ ساله به نام “میگوئل” (با صداپیشگی “گنزالز“) است، یک گیتاریست بسیار مشتاق که در یکی از شهرهای کوچک مکزیک زندگی میکند. خانواده کفشدوز او اما مدتهاست که موسیقی را ممنوع کردهاند. میگوئل گیتار استخوانی پدرِپدربزرگش را که یک موسیقیدان برجسته زمان خودش به نام “ارنستو دلا کروز” (با صداپیشگی برت) بوده است، قرض گرفته و بدین وسیله وارد سرزمین مردگان میشود، جایی که سعی خواهد کرد تا میراث خانوادگیاش را پس گرفته و با کمک یک اسکلت دقلباز به نام هکتور (با صداپیشگی برنال) به خانه بازگردد.
وارد فرهنگ به مکزیک شدن!
به نظر میرسد علاقه آنریک به روز بزرگداشت مردگان پس از ساخت انیمیشن “داستان اسباب بازیهای ۳″ در سال ۲۰۱۰ که البته برنده جایزه اسکار نیز شد، تشدید شده باشد. آنریک در طول بازدیدش از نمایشگاه آثار هنری مکزیک در شهربازی EPCOT فلوریدا، جشن بزرگداشت مردگان را “زیبا” نامید. بعدها در سال ۲۰۱۱ آنریک ایده خودش از جشن بزرگداشت مردگان را با رئیس اداره ایدهها و خلاقیتهای پیکسار و دیزنی یعنی “جان لستر” در میان گذاشت. آنریک در این باره میگوید:” من یهودی هستم و ما معمولا برای مردگان یادبود سالانه داریم. اما از نظر من این تنها یک یادآوری غمانگیز و ناراحتکننده است. اما یک احساس خاص و متفاوت و به نوعی تجدیدکننده روحی در به یاد داشتن مردگان، توام با خنده و شادی و یادآوری خوبیهایشان، نقل کردن داستانهایی از زندگیهایشان و حتی داشتن تصاویری زنده و جذاب از آنها در خانه، وجود دارد.”
اما پروژه روز بزرگداشت مردگان خیلی زود به موضوعی جنجالی تبدیل شد، خصوصا زمانی که دیزنی سعی کرد این پروژه را با نام Día de los Muertos (به زبان اسپانیولی: روز مردگان) در سال ۲۰۱۳ به نام خود ثبت کند. جامعه لاتین به خصوص “لالو آلکاراز” (هنرمندی که پوستری ترسناک از اسکلت میکی موس خلق کرده بود) به شدت به خشم آمد. از اینرو دیزنی درخواست خود را لغو کرد تا بلافاصله پیکسار برای جلب حمایت جامعه لاتین خصوصا آلکازر جلو بیاید. این موضوع باعث شد نگرانیها پیرامون شباهت کوکو و کتاب زندگی کمی فروکش کند. جدا از بعضی شباهتهای بصری مربوط به روز مردگان، کوکو واقعا شباهتی به کتاب زندگی ندارد و حتی قبل از آنکه آنریک در مورد پروژه رقیب چیزی شنیده باشد، در حال ساخت بود.
بخوانید: سریال ارباب حلقه ها توسط آمازون ساخته میشود !
دستاوردهای گروه مشاورین فرهنگی
پیکسار در اقدامی بی سابقه یک گروه مشاوره فرهنگی تشکیل داد که از اعضای آن میتوان به “آلکارز“، “اکتاویو سولیس“، فیلمنامهنویس و “مارکلا داویسون آویلس“، کارگردان و مدیر تولید گروه فرهنگی هنری “کامینوآرتس” اشاره کرد که البته علت تشکیل این گروه را باید کافی نبودن سفرهای تحقیقاتی به شهرهای “اکسزاکا” و “گوآناجوآتا” (الهام بخش سرزمین های زندگان و مردگان) دانست. پیکسار به خوبی متوجه بود تلاش و سختکوشی بسیاری جهت بهتر نشان دادن ماهیت شهر خیالی “سانتا سسیلیا” و همچنین سنتگرایی و سختگیری موجود در خانواده میگوئل، لازم است.
پیکسار برای مطمئن شدن از وجهه فرهنگی فیلمنامه که در آن زمان توسط “آدریان مولینا” نوشته میشد، و دور شدن آن از کلیشهها و تفکرات قالبی، از گروه مشاوره، انیماتورهای مکزیکی–آمریکایی حاضر در استودیو و به طور کلی هر فرد لاتین در دسترس کمک گرفت. سالیز در اینباره میگوید:” پیکسار خودش را غرق فرهنگ مکزیک و ما را غرق فرآیند ساخت انیمیشن کرد. ما برای هر برنامه طراحی صحنه دعوت میشدیم و از ما خواسته میشد تا نظراتمان را بیان کنیم.”
مولینا میگوید:” این موضوع به اینجا ختم نمیشد. در دیالوگها، حتی حرفهایی که باید یا نباید زده میشدند و در ارتباط میان خانواده نیز نظرات ما بسیار اهمیت داشت. نظرات ما شامل رفتارهای خانواده مانند واکنشهای کمتر یا بیشتر فیزیکی یا عصبی، مانند زمانهایی که مادربزرگ عصبی داستان (با صداپیشگی ویکتور) افراد را به جای قاشق با کفش کتک میزد، نیز میشد.”
او در ادامه اضافه میکند:” در نسخههایی از فیلمنامه میگوئل با کمک موسیقی احساسش را در مخالفت با خانوادهاش و علاقهای که به موسیقی داشت، بیان میکرد. با کمک نظرات مشاورین و جلسات نقد و بررسی به این نتیجه رسیدیم که شاید چنین احساسی وجود داشته باشد، اما در یک خانواده مکزیکی مخالفت با بزرگترها کار درستی نیست و بهتر است این احساسات را بیان نکرد، بلکه فقط آنهارا در درون خود نگه داشت. این موضوع باعث شد ما کودکی را خلق کنیم که به خوبی میتوان متوجه شد که چقدر به این کار عشق دارد اما صدایی برای بیان آن پیدا نمیکند.”
حال فرصت دیدار با اجداد در سرزمین مردگان و حل این مشکل خانوادگی برای میگوئل فراهم شده است.
مولینا در اینباره میگوید:” شاید فاصله قلبی میان آنها آنقدر هم زیاد نباشد اما این شانسی برای ایجاد یک رابطه به خاطر همه آن داستانهاست. نه فقط تکرار افسانهها، بلکه بخشی از یک رابطه واقعی. شاید دلیل اهمیت آن هم همین است.”
معنای مرگ در دنیای کوکو
شاید بتوان مهمترین دستاورد و کمک گروه مشاورین فرهنگی را، کمک کردن به پیکسار در جهت کسب درکی بهتر از معنای مرگ و ارتباط آن با سرزمین مردگان دانست؛ کلانشهری باشکوه، خلق شده توسط “هارلی جساپ” (کارخانه هیولاها) و “دنیل فینبرگ” (وال–ای).
“در سرزمینی که یکبار همگی مردهاند، کسی باز هم میمیرد یا اصلا دردی حس میکند؟” سوالی که ذهن آنریک را به خود مشغول کرده بوده است. اما پاسخ آن: فرهنگ مکزیک میگوید چندین مرگ وجود دارد. مرگ فیزیکی، دفن کردن جنازه، و البته سختترین مرگ، هنگامی که دیگر کسی شما را به یاد نمیآورد.
آنریک میگوید:” این درست همان چیزی بود که ما به عنوان ایده مرکزی سرزمین مردگان قرار دادیم. کسی برای همیشه در سرزمین مردگان نمیماند. دنیایی ماورای این سرزمین وجود دارد که به محض آنکه فراموش میشوند به آنجا میروند. گروه مشاورین فرهنگی بسیار در بیان این موضوع و به تصویر کشیدنش به ما کمک کردند.”
[…] بخوانید: انمیشینی که سیاست های ترامپ را تحتالشعاع قرا… […]
[…] بخوانید : اولین نگاه ها به انیمیشینی که ترامپ را هدف قرا… […]
[…] مقاله مرتبط: اولین نگاه ها به انیمیشنی که ترامپ را مورد … […]