انیمیشن های کمپانی DC(ناشر کامیک های بتمن و سوپرمن و واندروومن و…) برخلاف دنیای سینمایی آن که تا امروز نتوانسته چندان که باید موفق ظاهر شود، در بین طرفداران جا باز کردند و انیمیشنهای رقیب این کمپانی یعنی مارول را به راحتی شکست دادهاند. دی سی سیطره تاریکی که روی داستانهایش کشیده را حتی در انیمیشنهایش حفظ کرده و باعث شده که اصالت کامیکها در پس این نقاشیها هم باقی بمانند و از آنسو مارول، دنیای انیمیشنیاش را مختص کودکان ساخته و از این حیث بازی را باخته است.
در بین انیمیشنهای دی سی سری انیمیشن بتمن گل سر سبد آنها شمرده میشود و مسیری را که در فاز جدید این انیمیشنها پیش گرفته، باعث شده که شاهد به تصویر کشیده شدن کامیکهای مهم و تاریخی این کاراکتر باشیم. دست اندرکاران دی سی هوشمندانه کامیکهای مشهور و مهم بتمن در طول تاریخ را برمیگزینند و آنها را به انیمیشن تبدیل میکنند و در این حالت هم طرفداران سرسخت کمیک را از دست نمیدهند و هم طرفدارانی که به واسطه فیلمها و سریالها و موارد دیگر با بتمن و دنیای او آشنا شدهاند را به سمت خود میکشانند و آنها را تبدیل به مشتری بالقوه کامیکها میکنند. عجیب است که این سیستم مارکتینگ قوی دی سی در دنیای انیمیشنها چرا در جهان سینماییاش رخ نداده و جواب این سوال را باید پشت درهای استودیوی وارنر برادرز (استودیوی هالیوودی کنار دی سی در ساخت فیلمها، بازیها، انیمیشنها و…) پیدا کرد!
انیمیشنهای بتمن خط داستانی واحد و یکسانی ندارند و هرکدام در فاز خودشان آغاز میشود. یک عنوان مانند بتمن نینجا، بتمن را به قعر تاریخ ژاپن فئودال میبرد و یکی همانند عنوان بتمن و هارلی کویین بیشتر روی جهان اکشن بتمن کار میکند (که البته این مورد چندان هم مورد استقبال قرار نگرفت) حال انیمیشن بتمن جدید، او را به قرن هجده میلادی و در کوچه پس کوچههای لندن می برد (البته لوکیشن بتمن همیشه شهر خیالی گاتهام است ولی گاتهام در این انیمیشن عملا همان شهر لندن شمرده میشود) بتمن حالا در لباس و تجهیزات استیم پانکی (عصر بخار) به سر میبرد و به دنیال جک ریپر است، قاتلی مشهور در تاریخ که معروف به کشتن بانوان زیبارو در خیابانهای تاریک لندن بود. رویارویی جک ریپر و بتمن در کنار دیگر شخصیتهای آشنا حاصل انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight است.
داستان از کشته شدن پویزن آیوی (که در این اثر یک رقاصه معتاد است و نه آن شخصیت منفی مخوف) در کوچههای گاتهام آغاز میشود که چندمین قربانی قاتل پنهان شبهای گاتهام است. زنان این شهر به شهردار، هاروی دنت (همان دو چهره معروف) اعتراض میکنند که چرا درباره قاتل و پیدا کردن او تلاشی صورت نمیگیرد. برخی فکر میکنند مردی با هیبت خفاش که شبها در شهر گاتهام پرسه میزند همان قاتل است و برخی معتقدند که بتمن هم مثل پلیس دنبال این قاتل است. سیلنا کایل (بله!همان کت وومن کامیکها) که نامزد شهردار هم هست، یک بار با قاتل روبرو میشود و در حین مبارزه با او بتمن به کمکش میآید. حال بتمن و او و البته کلانتر شهر گاتهام یعنی جیمز گوردون با یکدیگر همکاری میکنند تا مدارکی را بیابند و قاتل پنهان شده گاتهام را قبل از اینکه بلایی سر دیگر زنان این شهر بیاورد دستگیر کنند.
وجود شخصیتهایی چون دکتر استرنج و هاروی دنت و … که البته این بار در قالب شخصیت منفی فرو نرفتهاند در انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight جالب توجه است و میتواند طرفداران را به وجد بیاورد. از آنسو وفاداری انیمیشن به کامیک نیز ستودنیست و تغییراتی هم که در آن حاصل شده در راستای بهتر شدن کار بوده، مثلا در کامیک زنان نقش چندان مهمی در پیشروی داستان نداشتند و حالا در انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight شخصیت سلینا کایل (با گویندگی زیبای جنیفر گاردنر) نقش نسبتا کلیدی در ماجرا دارد. این موضوع و پر رنگ کردن نقش زنان در انیمیشن قابل ستایش است و نشان از هوشمندی دی سی برای جذاب مخاطب زن و مرد را دارد.
پیچش داستانی که در Batman: Gotham by Gaslight وجود دارد احتمالا غیرقابل حدس (و یا حتی برای عدهای غیر قابل هضم! باشد) و همین موضوع باعث شده که جذابیت داستان تا لحظه آخر آن حفظ شود. مدت زمان ۸۰ دقیقهای اثر هم کمک میکند که داستان بیش از حد کش نیاید و ریتم انیمیشن در کل حفظ شود. به هرحال منبع اصلی این انیمیشن کامیک بوکی تک جلدی به حجم ۵۲ صفحه بوده که در سال ۱۹۸۹ نوشته شده و جای بسط دادن در آن چندان وجود ندارد.
انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight درجه R گرفته و این بدان معناست که دیدن آن برای افراد زیر ۱۶ سال ممنوع است! علت این امر خونریزی، خشونت حاکم در انیمیشن است که کارگردان از نشان دادن آن در مبارزات ابایی ندارد. این مساله در یک انیمیشن سوپرهیرویی احتمالا برای اکثریت تازگی دارد و فضا را از آن جو ناجور انیمیشن قبلی، بتمن و هارلی کویین، به کلی دگرگون کرده است.
صداپیشگان انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight همگی موفق ظاهر شدند و در بین آنان از کهنهکار گرفته تا افراد نسبتا جدید به چشم میخورد. در بین آنها دوبلوران دو نقش اصلی ماجرا یعنی بتمن و سلینا کایل از همگی بهتر هستند و صدای بتمن با هیبت استیم پانک او کاملا جور در میآید.
انیمیشن Batman: Gotham by Gaslight ادامه سلسله عناوین کارتونیست که دی سی هوشمندانهتر از جهان سینماییاش روی آنها سرمایهگذاری و کار میکند و توانسته که بار دیگر نام بتمن را بدرخشاند. این مرد خفاشی و پتانسیلهایی که جهان داستانی او دارد، یکی از برگهای برنده دی سی است و ناشر هم خود کاملا این مساله را میداند و از همین رو توجه بیش از حدی به او دارد، توجهی که باعث میشود عنوانی مانند Batman: Gotham by Gaslight تقریبا بدون نقص ساخته و عرضه شود.
بخوانید: نقد و بررسی فیلم سکوت بره ها (Silence of The Lambs)
نظر شما چیست؟